Doktersassistente
De doktersassistente is ons gezicht aan de balie en onze stem aan de telefoon. Zij is gewoonlijk degene die u als eerste te woord staat als u contact zoekt met de praktijk. De doktersassistente zorgt er ook voor dat de organisatie van de praktijk zo goed mogelijk verloopt. Om haar taken goed te kunnen uitvoeren, zal zij soms aanvullende vragen aan u stellen. Ook voor de doktersassistente geldt het medisch beroepsgeheim!
Bij de doktersassistente kunt u met veel vragen terecht. Als zij uw vraag niet kan beantwoorden overlegt zij met één van de huisartsen. Zo nodig zal de huisarts zelf u te woord staan. De assistente overlegt alle telefoontjes met de huisarts. De doktersassistente heeft tevens haar eigen spreekuur waarvoor u een afspraak kunt maken. Het gaat hierbij onder andere om oren uitspuiten, bloeddrukcontroles, hechtingen verwijderen, wratten aanstippen, tapen, injecties, enz.
De doktersassistente heeft een erg belangrijke functie in de huisartsenpraktijk. Zij is onmisbaar voor de huisarts en daardoor ook voor u.
Praktijkondersteuners:
Een praktijkondersteuner is in Nederland een functie in de huisartsenzorg; letterlijk de ondersteuner van de huisarts(praktijk), vaak afgekort tot POH (PraktijkOndersteuner Huisarts) Er zijn twee specialisaties: somatiek (lichamelijk) en geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).
De praktijkondersteuners somatiek begeleiden patiënten met een lichamelijke chronische aandoening, zoals diabetes, astma/COPD en hart- en vaatziekten. Zij geven voorlichting over het ziektebeeld, begeleiden de patiënt bij medicatiegebruik en veranderingen in de leefstijl en zij voeren controle onderzoeken uit. De praktijkondersteuners hebben een eigen spreekuur en zullen ook patiënten bezoeken. Ze hebben hiervoor een aanvullende opleiding gevolgd.
De POH-GGZ ondersteunt en werkt samen met de huisarts bij psychische problemen. Ook zij heeft een aanvullende opleiding gevolgd gericht op de geestelijke gezondheidszorg. Haar werkzaamheden zijn gericht op het helder krijgen van psychische aspecten van gezondheidsproblematiek, goede doorverwijzing en urgentiebepaling, en kortdurende begeleiding.
De praktijkondersteuner werkt altijd onder verantwoordelijkheid van de huisarts.