Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is belangrijk voor alle vrouwen van 30 t/m 60 jaar. Dankzij dit onderzoek kunnen baarmoederhalskanker en de voorstadia daarvan, vroeg worden opgespoord en behandeld. Zelfs voordat u klachten heeft. Hierdoor is genezing in bijna alle gevallen mogelijk. Hoe eerder baarmoederhalskanker of de voorstadia ontdekt worden, hoe groter de kans op genezing.
Het onderzoek wordt gedaan door een van de assistentes, die via de vagina wat slijm met een paar cellen van de baarmoederhals in een potje met speciale vloeistof stopt. Dit materiaal wordt in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van het humaan papillomavirus (HPV). U krijgt de uitslag van het onderzoek per brief thuisgestuurd.
Over dit bevolkingsonderzoek kunt u meer lezen op de site van het RIVM.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter.
Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek via de post. Bij de uitnodiging zit een buisje, de zelfafnametest. Hiermee prikt u op vier verschillende plaatsen in de ontlasting. Het buisjes stuurt u in een antwoordenvelop naar een laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht. U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen. Deelname is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Heeft u darmklachten? Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.
Over dit bevolkingsonderzoek kunt u meer lezen op de site van het RIVM.